Bitcoin Cash

 

Bitcoin Cash (BCH) is een gedecentraliseerde cryptocurrency die in augustus 2017 is gecreëerd via een splitsing van het Bitcoin-netwerk. Vanaf dag één was de Bitcoin Cash koers lager dan de koers van Bitcoin. De nieuwe munt kreeg de naam Bitcoin Cash omdat deze nog steeds de originele Bitcoin Cash-client gebruikt.

Hoe Bitcoin Cash is gemaakt

Toen Satoshi Nakamoto in 2008 de Bitcoin-whitepaper uitbracht, beschreef hij een systeem zonder contant geld dat de controle over het geld aan gebruikers terug zou kunnen geven. Naarmate meer mensen het systeem begonnen te gebruiken, werd het schaalbaarheidsprobleem een ​​groot onderwerp van discussie binnen de Bitcoin-gemeenschap. Er waren verschillende ideeën om deze uitdaging op te lossen. De transactiekosten stegen met de dag doordat mensen Bitcoin in toenemende mate gingen gebruiken. Het gebruik van Bitcoin als betaalmiddel werd oneconomisch, vooral voor kleine transacties. Iemand die bijvoorbeeld een item ter waarde van $ 3 met Bitcoin wilde kopen, kon tot $ 15 aan transactiekosten moeten betalen. Blokken stapelden zich op, waardoor ook de bevestiging van transacties vertraagde.

Stemmen

Een deel van de gebruikers voerde aan dat het vergroten van de grootte van blokken op het Bitcoin-netwerk schaalbaarheidsproblemen zou kunnen oplossen. Anderen stelden echter voor om twee gegevenslagen op het netwerk te creëren, die transactiegegevens zouden scheiden van de handtekeningen. De twee sets gegevens kunnen afzonderlijk worden verwerkt en verhogen zo de transactiesnelheden.

Na een lange periode van onenigheid werden er stemmen uitgebracht, en de laatste groep behaalde 97% van de stemmen. Degenen die de toename van blokgroottes ondersteunden, waren niet blij met de resultaten en besloten af ​​te wijken van het oorspronkelijke protocol.

Degenen die op het oorspronkelijke Bitcoin-netwerk bleven, voerden een zachte vork uit. Dit betekent dat ze de regels op het platform hebben gewijzigd, maar de oorspronkelijke blokken zijn behouden. De tweede groep voerde een hard fork uit, waardoor er een aparte blockchain ontstond met nieuwe blokken en nieuwe regels.

De nieuwe cryptocurrency die werd gecreëerd, heette Bitcoin Cash. De blokgrootte van Bitcoin Cash was gecodeerd op 8 MB, terwijl Bitcoin op 1 MB bleef. Aanhangers van Bitcoin Cash voerden aan dat grotere blokken meer transacties zouden kunnen verwerken. Degenen die tegen de toename van blokgroottes waren, hadden ook hun redenen. Een van de argumenten was dat miners de prikkel om te mijnen zouden verliezen omdat de transactiekosten zouden dalen. Ze benadrukten ook dat het vergroten van de blokgrootte slechts een tijdelijke oplossing was.

Hoe Bitcoin Cash werkt

Bitcoin Cash is beperkt tot 21 miljoen munten, net als Bitcoin. Iedereen die Bitcoin had op de dag van de hard fork, ontving hetzelfde aantal Bitcoin Cash-munten. Het betekent dus dat als je 50 BTC op je portemonnee had, je daar 50 BCH zou kunnen ontvangen na de hard fork. BCH is een transactievaluta waarmee mensen betalingen via internet kunnen ontvangen en verzenden.

Mining van Bitcoin Cash verschilt niet van de originele Bitcoin. De hard fork vond plaats op een moment dat de blokbeloning 12,5 munten bedroeg. De grote omvang van de Bitcoin Cash-blokken maakte het duurder om deze munten te mijnen, omdat het 300% moeilijker was in vergelijking met BTC. Er werd een EDA geactiveerd om meer miners naar het BCH-netwerk te trekken en het proces eenvoudiger en winstgevender te maken. BCH bereikte op 8 april 2020 blokhoogte 630.000, wat leidde tot halvering. De huidige beloning voor elk gedolven blok is nu 6,25 BCH.

De koers van Bitcoin Cash was vanaf het begin opmerkelijk omdat het op 23 juli 2017 voor $ 555,89 werd verhandeld. De debuutprijs was $ 900 toen het officieel werd gelanceerd. De Bitcoin Cash koers bereikte in december 2017 een hoogtepunt van $ 4.091 tijdens de ICO-rage, in een tijd waarin de vraag naar cryptocurrencies erg hoog was. Bitcoin Cash kreeg ook een boost van Bitman, dat op dat moment het grootste miningplatform was. Bitman zorgde ervoor dat het aanbod van munten aan de vraag van de markt voldeed.

Bitcoin Cash-fork

Bitcoin Cash werd tot een hard fork gedwongen slechts een jaar nadat het van Bitcoin was gevorkt. Het meningsverschil was gebaseerd op de voorgestelde protocolupdates die het gebruik van slimme contracten wilden introduceren en ook de gemiddelde blokgrootte wilden vergroten. Slimme contracten werden voor het eerst geïntroduceerd op het Ethereum-netwerk, wat een grote mijlpaal was op het gebied van blockchain. Door de fork zijn twee munten gemaakt, namelijk Bitcoin Cash en Bitcoin SV (Satoshi Vision). De laatste groep werd geleid door Craig Wright, die betoogde dat de introductie van slimme contracten op Bitcoin de visie van Satoshi Nakamoto voor het creëren van een transactiemunt zou afzwakken.